akciğer kanseri ve mezotelyoma

Akciğer Kanseri ve Mezotelyoma

Akciğer Kanseri ve Mezotelyoma konusundaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi alanında uzman Prof. Dr. Özkan Demirhan tarafından bilgi amaçlı paylaşılmıştır.

Mezotelyoma kelime anlamıyla akciğerler etrafındaki zar olan plevradan oluşan alan tümördür.

Plevranın üst yüzeyinde bulunan ince katman (ki buna mezotelyum denir) mezotel hücrelerinden oluşmaktadır. Bu hücrelerdeki kötü huylu tümor oluşumları mezotelyomayı oluştırmaktadırlar. Mezotel hücreleri mezotelyomaya sebep olmaktadır. Ayrıca bu hücreler periton, perikart ve tunica vaginalisde de bulunmaktadır. Bazen mezotelyoma tümörü bu bölgelerde de oluşum gösterebilmektedir. Ama bu oldukça nadir bir oluşumdur.

Mezotelyomanın %75’i plevra kökenlidir. Bu da bu oluşumun göğüs kafesi içinde olması demektir.. Karın zarı ve kalp zarında oluşan mezotelyoma yaklaşık %25 civarındadır. Türkiye’de genellikle bu bahsi geçen plevra kökenli mezotelyomayla daha sık karşılaşılmaktadır.

Hatta tüm bu mezotelyomaların %90’ından fazlasında plevra mezotelyoması etkindir.

 Plevra primer tümörleri

  1. Malign mezotelyoma
  2. Benign primer tümör
  • Plevranın benign fibröz tümörü
  • Plevranın lipoması

 Plevranın sekonder metastatik tümörleri

Akciğer Kanseri ve Mezotelyoma hakkındaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi ve akciğer kanseri uzmanı Prof. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.

Önceki Kelime Anlamıyla Kanser başlıklı yazıdaki akciğer kanseri hakkındaki bilgilere göz atabilirsiniz.