Göğüs Boşluğunda Sıvı Birikimi Tanı Yöntemleri

Göğüs Boşluğunda Sıvı Birikimi Tanı Yöntemleri konusundaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi alanında uzman Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından bilgi amaçlı paylaşılmıştır.

Göğüs boşluğu sıvı birikimi tanısı için hastanın hastalık hakındaki öyksü çok önemlidir. Yaptığı seyehatler, soğuğa maruz kalınma, ateşli hastalıkları, tedavi gördüğü kanser hastalıklarının olup olmadığı, sigara kullanıp kullanmadığı gibi bilgiler öğrenilmelidir. Sonrasında da radyolojik inceleme ile birlikte fiziki muayene yöntemlerine geçilir.

Akciğer filmi ilk yapılacaklar arasındadır. Bunu takiben bilgisayarlı tomogrofidir. Bilgisayarlı tomogrofi ile sıvı ile birlikte mediastinal yapılar incelenip değerlendirilebilmektedir.  Ultrasonografi ise tanı aracı olarak kullanılır. Bunun yanında torasentez ve plevral biyopside başvurulan yöntemlerin başında gelmektedir.

Akciğer filmi çekilip plevral efüzyon tespit edilince eğer benign bir hastalık yoksa genelde torasentez yapılmaktadır. Bu işlem lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir. Sakıncalı olduğu durumların başında kanama bozukluğu gelir. Torasentez işlemi sonrasında komplikasyonlar oldukça nadirdir. Sık sık pnömotoraks görülür.

Kansere bağlı plevral sıvılar kanserli hastalar için oldukça önemlidir. Bunun sıklığı metastaz ihtimali ile ilişkili olabilir. Eksüdatif plevral effüzyonların içinde %42-77 arasında görülmektedir. Tanı plevral sıvıda malign hücrelerin gösterilmesi sayesinde konulabilmektedir. ABD’de yılda 150.000 yeni MPE ile karşılaşılmaktadır.

Kanser hikayesi olanlarda  VATS denen videotoraksoskopik işlemi yapılmalıdır. VATS tedavi ve tanı oldukça önemli bir yöntemdir. VATS işlemi bir tek delikten lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Fakat bazı durumdlarda genel anestezi ile uygulanabilmektedir.

Göğüs Boşluğunda Sıvı Birikimi Tanı Yöntemleri hakkındaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi ve akciğer kanseri uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.

Önceki Mezotelyomada Teşhisin Konulması başlıklı yazıdaki akciğer kanseri teşhisi hakkındaki bilgilere göz atabilirsiniz.