Mezotelyomada Radyolojik İnceleme Metodları

Mezotelyomada Radyolojik İnceleme Metodları

Mezotelyomada Radyolojik İnceleme Metodları konusundaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi alanında uzman Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından bilgi amaçlı paylaşılmıştır.

Mezotelyomada plevral sıvı neticesinde plevral kalınlaşma oluşmaktadır. Fakat bu sıvı olmadığında ise sadece nodüler plevral kalınlaşması ortaya çıkmaktadır.

Bilgisayarlı tomografisi mezotelyomada çok sık kullanılan bir yöntemdir. Bilgisayarlı tomogrofi 3 boyutu görüntü ve kontrast madde kullanılmasından dolayı tercih edilir. Bu yöntemle nodüler plevral kalınlaşması gözlemlenebilmektedir. Ayrıca BT ile düzensiz yüzeyli plevral kalınlaşması da tespit edilebilir.

MR da bilgisayarlı tomogrofi gibi mezotelyomanın tespitinde sık kullanılır. Fakat bilgisayarlı tomogrofi MR’dan daha kesin sonuçlar elde edildiği için daha çok kullanılır. Fakat göğüs duvarı ve lenf nodu tutulumlarının gözlemlenebilmesi için BT’den daha sık başvurulan bir yöntemdir.

PET dediğimi pozitron emisyon tomografi bölgesel tarama amacıyla kullanılır. PET ayrıca mediasten lenf nodlarının değerlendirilmesine de oldukça sık kullanılan yöntemlerin başında gelir.

Mezotelyomada Radyolojik İnceleme Metodları hakkındaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi ve akciğer kanseri uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.

Önceki Lenf Bezlerinin Akciğer Kanserine Etkisi başlıklı yazıdaki akciğer kanseri teşhisi hakkındaki bilgilere göz atabilirsiniz.