Mezotelyomada Teşhisin Konulması

Mezotelyomada Teşhisin Konulması

Mezotelyomada Teşhisin Konulması konusundaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi alanında uzman Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından bilgi amaçlı paylaşılmıştır.

Doku örneği alımı için kullanılan bazı yöntemler mevcuttur. Temel olarak 4 yöntem vardır. Bunlar Plevral sıvısının mikroskopik incelemesi, kapalı plevra iğne biopsisi, torakoskopi ve torakotomiyöntemleridir. Tanı için plevra sıvı örneğinde sitolojik inceleme yapılsa da tanı oranı oldukça düşüktür. Bu yöntemin duyarlılığının %10’un da altında olduğu sanılmaktadır.

Fakat video torakoskopi ile plevra patolojilerinde %100’e  yakın teşhis konulur. Ülkemizde risk grubunda olanlara torakoskopi yapılmalıdır. Torakoskopinin en önemli avantajı plevral yüzeylerin görülebilmesidir. Torakoskopi yönteminin bir diğer avantajı plevral aralıktaki tümör yayımını değerlendirmeye imkan vermesidir.

Torakotomi yöntemi ise göğüs duvarının açılarak içeri müdahale edilmesidir.

Mezotelyomanın tanısının yapılmasının hemen ardından yaygınlığı belirlenmelidir. Hastalığın göğüs kafesi ile akciğerlerde ne kadar yayıldığı belirlenmelidir. Tedavinin belirlenmesi için yayılım miktarına bakılır.

Mezotelyomada Teşhisin Konulması hakkındaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi ve akciğer kanseri uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.

Önceki Göğüs Duvarında Oluşan Tümör ve Tanısı başlıklı yazıdaki akciğer kanseri teşhisi hakkındaki bilgilere göz atabilirsiniz.