Pnömotoraks Tedavisi

Pnömotoraks Tedavisi

Pnömotoraks Tedavisi konusundaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi alanında uzman Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından bilgi amaçlı paylaşılmıştır.

Pnömotoraks tedavisinde akciğer genişlemesinin tam olarak sağlanması ve bu şekilde de şikayetlerin ortadan kaldırılması ile birlikte görülebilecek komplikasyonların önlenmesi sağlanmalıdır.

Bu amaçla tedavisi için oksijen desteği, tüp torakostomi, median strernotomi ve plörektomi uygulanabilir. Ayrıca bu tedaviler arasında iğne aspirasyonu, perkütan katater ile drenaj da sayılabilir.

İğne aspirasyonu hastalığın etki ettiği alan %15 den büyükse ve akciğer grafisinde akciğer açılmadıysa uygulanabilir.

Perkütanöz drenaj kateteri ise spontan pnömotoraks tedavisi amacıyla kullanılır. Giderek artan oranda kullanıldığı bildirilmiştir. Kapalı su altı drenaj sisteminde valve bağlanarak kullanılmaktadır.

Orta büyüklükteki pnömotorakslarda ise tüp torakostomi uygulanır. Ayrıca radyolojik olarak artırş devam ettiğinde ve karşı akciğer hastalıklarında da uygulanabilmektedir.

Hava kaçağı eğer drenin takılı olduğu halde devam etmekteyse pnömotoraksta cerrahi tedavi yapılabilmektedir. Genişlemeyen akciğer dokusu görüldüğü durumlarda da cerrahi tedavi yoluna gidilebilir.

Kapalı cerrahi yapılmasının bazı faydaları vardır. Postoperatif ağrıların azalması, yatış süresinin kısalması ve iş gücü kaybının minimuma indirilmesi bu faydalardan bazıları olarak sayılabilir. Ayrıca morbiditenin azalması ve pulmoner fonksiyonların korunması da bu faydalardan bazılarıdır.

Pnömotoraks Tedavisi hakkındaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi ve akciğer kanseri uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.

Önceki Soluk Borusu Hastalıklarının Tedavi Yöntemleri başlıklı yazıdaki akciğer kanseri tedavi yöntemleri hakkındaki bilgilere göz atabilirsiniz.