Soluk Borusu Hastalıklarının Tedavi Yöntemleri

Soluk Borusu Hastalıklarının Tedavi Yöntemleri

Soluk Borusu Hastalıklarının Tedavi Yöntemleri konusundaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi alanında uzman Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından bilgi amaçlı paylaşılmıştır.

Trakea diye tabir edilen soluk borusu silindirik bir yapıya sahiptir. Yaklaşık olarak 12cm civarındadır. Soluk borusunda 16-22 adet C şeklinde kıkırdak halkalar bulur. Soluk borusunun çaı iki buçuk cm kadar olabilmektedir. Sağ bronş diğerine oranla dik bir açı ile aşağı iner ve sol bronşa göre daha geniştir. Yabancı cisimler de işte bu yüzden sağ bronşa gitme eğilimi göstermektedirler.

Soluk borusunun belli başlı görevleri vardır. Solunum için gerekli hava geçişini sağlar. Havayı temizleyip nemlendirir. Barındırdığı mukus sıvısı ile de yabancı maddelerin geçişi engellenir.

Soluk borusu darlığında genelde nefes darlığı görülür. Soluk borusunun darlığı ile ortaya çıkan bu nefes darlığı çoğu zaman astım ile karıştırılıp hastanın uzun süre astım tedavisi görmesine neden olabilir.

Soluk borusunun doğuştan anormal olduğu hastalarda ameliyat yöntemine başvurulabilmektedir. Ayrıca trakeanın entübasyona bağlı daralması ile ve travma sonucu ortaya çıkanbilen yaralanmalarda da ameliyat söz konusu olabilir. 

Soluk Borusu Hastalıklarının Tedavi Yöntemleri hakkındaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi ve akciğer kanseri uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.

Önceki Akciğer Zarı Yapıştırma İşlemi ve Görülebilecek Komplikasyonlar başlıklı yazıdaki akciğer kanseri tedavi yöntemleri hakkındaki bilgilere göz atabilirsiniz.