akciğer ameliyatı sonrası ortaya çıkan

Akciğer Ameliyatı Sonrası Ortaya Çıkan Komplikasyonlar

Akciğer Ameliyatı Sonrası Ortaya Çıkan Komplikasyonlar konusundaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi alanında uzman Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından bilgi amaçlı paylaşılmıştır.

Akciğer ameliyatı sonrası bazı komplikasyonlar görülebilir. Bunlardan en sık görülenleri kanama, ödem, pnömoni, bronş güdüğü açıklığı ve ampiyemdir. Çok nadir görülenler ise kardiyak herniasyon, torsiyon, şilotoraks, anastomoz yetersizliği ve yara enfeksiyonlarıdır.

Bu komplikasyonlar ameliyattan 3-6 ay sonraki dönem içinde görülebilmektedir. Özellikle de hava kaçakları bir hafta sürebilmektedir. 7 günden fazla bir zamanda devam ederse buna “uzamış hava kaçağı” denmektedir. Pnömonektomiden sonra 6 aya kadar plevral boşlukta hava kalır. Ancak 6 aydan fazla sürede hava görülmesi ve 2 santimden daha geniş hava-sıvı seviyesinin görülmesi halinde BPF düşünülmelidir (yüzde 0-9). Postop dönemde plevral sıvının hızlı artışı şilotoraks lehinedir.

Akciğer kanserinin tekrar etmesi genellikle 2 yıl içinde gerçekleşebilmektedir.. Bu da genelde lokal, bölgesel ve uzak organ metasttazları (kc, beyin ve kemik) şeklinde görülür.

Rezeksiyon sonrası nüks takibinde PET CT BT’ye göre daha duyarlıdır.

İleri yaşlarda beyin ve karaciğer metastazlı ve daha önce birkaç defa RT uygulanan hastalarda nüks tümörü tespit  etmede tüm vücut MR  görüntülemenin PET/BT’ye göre daha güvenilir olduğu belirtilmektedir.

Akciğer Ameliyatı Sonrası Ortaya Çıkan Komplikasyonlar hakkındaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi ve akciğer kanseri uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.