Çocukları Yabancı Cisimlerden Korumak

Çocukları Yabancı Cisimlerden Korumak

Çocukları Yabancı Cisimlerden Korumak konusundaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi alanında uzman Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından bilgi amaçlı paylaşılmıştır.

Yabancı cisimler sonucu ölüm çocuklarda oldukça yaygın görülmektedir. Her yaşta görülebilmektedir. Fakat 0-3 yaş arası en sık görülen yaşlardır. Erişkin beslenmeyle birlikte ilk altı yaşa dikkat etmek gerekir.

Erişkinlerde genelde yabancı cisimler sağ bölüme yerleşir. Çünkü sağ bölüm genişliği sola göre daha fazladır. Çocuklarda ise bu yanacı cisimler sağ ve sola eşit olarak yerleşmektedir.

Türkiye’de yöresel olarak yerleşen yabancı cisimler karadeniz bölgesinde genelde fındık, anadolu bölgesinde ay çekirdeği, güneydoğu da fıstık olarak sıralanabilir.

Yetişkinlerde genellikle tavuk kemiği, kılçık, zeytin çekirdeği, iğne, kalem ve pil olarak görülmektedir. Çocuklarda ise genelde oyuncak parçaları, pil, toka gibi cisimler sıralanabilir.

Ani öksürükler, boğulma veya morarma gibi etkileri olmaktadır. Ani başlayan etkiler ve ateş gibi belirtiler yabancı cisimlerin başka sebeplerindendir.

Yabancı cisimlere teşhis konulması için hikaye, şüphe, akciğer grafisi, tomografi, bronkoskopi ve cerrahi tedavi gerekebilmektedir.

Çocukları Yabancı Cisimlerden Korumak hakkındaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi ve akciğer kanseri uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.

Önceki Timoma ve Tedavi Yöntemleri başlıklı yazıdaki akciğer kanseri hakkındaki bilgilere göz atabilirsiniz.