Ameliyattan Sonra Hayatta Kalmayı Etkileyen Faktörler

Ameliyattan Sonra Hayatta Kalmayı Etkileyen Faktörler

Ameliyattan Sonra Hayatta Kalmayı Etkileyen Faktörler konusundaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi alanında uzman Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından bilgi amaçlı paylaşılmıştır.

Akciğer kanseri ameliyatı sonrası hayatta kalmayı etkileyen faktörlerin başında akciğer fonksiyonları gelmektedir. Eğer herhangi bir akciğer hastalığı ya da ameliyat öncesi mevcut bir solunum yetmezliği varsa bu hastalığın seyrini olumsuz etkileyebilecektir.Sigara içiminin kardiyovasküler hastalık konusunda risk oluşturduğu da bilinmektedir. Bununla birlikte ileri yaş da bu durumu olumsuz etkileyen faktörlerdendir.

Akciğer kanseri görülme yaşı genelde (yüzde 50 gibi büyük bir oranla) 65 yaş üstüdür. Cinsiyet açısından bakıldığında da kadınların akciğer kanseri daha iyi seyretmektedir. Kadınların sigara alışkanlıkları erkeklere nazaran daha düşük olduğundan kadınların erkeklere oranla koroner arter hastalığı ve akciğer fonksiyon bozukluklarının daha az olduğu görülmektedir..

Akciğer kanseri ameliyatlarında dışarı çıkarılacak akciğer dokusu ile ameliyat sonrası ortaya çıkabilecek riskler doğru orantılıdır. Kemoterapinin amacı lenf nodu metastazını tedavi etmektir. Burada temel amacın lokal nüksü azaltmak olduğu unutulmamalıdır.

Ameliyattan Sonra Hayatta Kalmayı Etkileyen Faktörler hakkındaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi ve akciğer kanseri uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.

Önceki Akciğer Nodülünün Takip ve Tedavisi başlıklı yazıdaki akciğer kanseri tedavi yöntemleri hakkındaki bilgilere göz atabilirsiniz.