Akciğer Nodülünün Takip ve Tedavisi

Akciğer Nodülünün Takip ve Tedavisi

Akciğer Nodülünün Takip ve Tedavisi konusundaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi alanında uzman Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından bilgi amaçlı paylaşılmıştır.

Akciğer kanseri nodüllerine tanı konurken enfeksiyon, akciğer içine kanama, iyi huylu akciğer tümörleri gibi etkenlere bakılır. Nodüller hastaya herhangi bir rahatsızlık vermediği için şikayet görülmez. Bu nodüller genelde iyi huyludur. Fakat kansere dönüşme riski her zaman vardır.

Akciğer nodülleri ilei yaş, cinsiyet ve sigara kullanımı açısından risk oluşturmaktadırlar. Akciğer kanseri genelde 40 yaşın altında az görülür. 80 yaşına kadar da görülme sıklığı artış gösterir. Akciğer kanserinin erkeklerde görülme oranı kadınlara göre daha fazladır. Özellikle de sigara içen erkeklerde içmeyen bireylere göre yaklaşık 10 kat fazla görülmektedir.

Akciğer nodüllerinin takipleri PET/CT ile yapılabilmektedir. Bu nodüller risk oluşturuyorsa hasta yakından takip edilmeli, eğer bu risk az ise de uzun süreli takipler ile takibe devam edilmelidir.

Akciğer kanserli nodüllerin boyu 2cm den büyük ise lobektomi uygulanabilir. Bu yöntemde akciğerin beş parçasından ilgili olan parça çıkarılır. Eğer nodül 2cm den küçük ise de segmentektomi ve wedge rezeksiyon yapılabilir.

Akciğer Nodülünün Takip ve Tedavisi hakkındaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi ve akciğer kanseri uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.

Önceki Mediastinoskopi Yönteminin Akciğer Kanseri Tedavisinde Kullanılması başlıklı yazıdaki akciğer kanseri tedavi yöntemleri hakkındaki bilgilere göz atabilirsiniz.