Bronşektazi Teşhisi ve Tedavisi

Bronşektazi Teşhisi ve Tedavisi

Bronşektazi Teşhisi ve Tedavisi konusundaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi alanında uzman Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından bilgi amaçlı paylaşılmıştır.

Bronşektazi genelde tekrarlayan ve geçmeyen öksürük, ateş, kanlı balgam ve çomak parmak şeklinde kendini belli eder. Ayrıca kirli iltihaplı ve kokulu balgam görülebilir.

Bronşektazi teşhisi koyamk içinm akciğer grafisi, anamnez fiziki muayenesi ve tomogrofiye bakılır. Ayrıca bronkoskopi ve bronkografiye de başvurulabilir.

Tedavi edilmediğinde akciğer apsesi, ampiyem, tekrarlayan zatüre gibi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Ayrıca kanama, mediastinit, beyin apsesi ve sepsis oluşturabilmektedir.

Tedavisi için medikal ve cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur. Medikal tedavinin yanıt alınamadığı durumlarda cerrahi tedaviye başvurulur. Ayrıca belli bölgelerde masif kanama mevcut ise cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Cerrahi tedavide videotorakoskopik ve robotik ameliyatlar yapılır.

Bronşektazi Teşhisi ve Tedavisi hakkındaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi ve akciğer kanseri uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.

Önceki Pnömotoraks Cerrahi Tedavi Yöntemleri başlıklı yazıdaki akciğer kanseri tedavi yöntemleri hakkındaki bilgilere göz atabilirsiniz.