Pektus Ekskavatum Deformitesi

Pektus Ekskavatum Deformitesi

Pektus Ekskavatum Deformitesi konusundaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi alanında uzman Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından bilgi amaçlı paylaşılmıştır.

Kunduracı göğsü diye tabir edilen bu hastalık sternum ve kostal kartilajların çökmesiyle oluşmaktadır. Dopumsal bir anteriordür. Göğüs duvarında en sık rastlanan deformasyonlardandır. Yaklaşık %80 lik bir oranda karşılaşılmaktadır. Bu hastalığın erkelerde görülme oranı kadınlara göre 3-4 kat fazladır.

Bu deformite daha çok doğumda ya da ilk yaşlarda fark edilir. Zaman geçtikçe artar fakat 9 yaşında stabil hale gelir. Ergenlik dönemimin getirdiği hızlı büyüme sırasında ise daha da belirgin hale gelir. Çok derin olduğunda sternum vertebral kolona temas edebilmektedir. Bununla birlikte asimetri de çok sık görülür. Sağ bölümün sola nazaran daha fazla deformite olduğu görülebimektedir.

Bu hastalıkla oluşan deformitenin düzeyini tespit ederken HALLER INDEKSİ kullanılmaktadır.

A= Deformitenin en derin olduğu seviyedeki transvers çap,
B= Aynı seviyedeki ön-arka çap.

Haller İndeksi= A/B
Haller indeksi normal bir kişide 2,56 – 0,35 olarak kabul edilir.

Pektus ekskavatum %20 oranında görülebilir. Beraberinde diğer kas iskelet anomalileri de görülebilir. En sık görüleni skolyozdur. Erken dönemde düzeltilebilir. Bazı durumlarda da Marfan sendromu görülür.

Bu deformitenin nasıl oluştuğu bilinmemektedir. Uterusta fetusun diz, dirsek veya topuğunun sternumuna dayanması ile oluşabileceği tahmin edilmekle birlikte bu konu hiçbiri kesinlik kazanmamıştır. Kostakondral bölgelerin gelişim dengesizliği deformitenin oluşmasında ana unsur olduğu kabul edilmektedir. %37 oranında ailevi öykü bildirilmiştir.

Pektus Ekskavatum Deformitesi hakkındaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi ve akciğer kanseri uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.

Önceki Göğüs Duvarı Deformasyonları başlıklı yazıdaki akciğer kanseri hakkındaki bilgilere göz atabilirsiniz.