Poland Sendromu ve Tedavi Yöntemleri

Poland Sendromu ve Tedavi Yöntemleri

Poland Sendromu ve Tedavi Yöntemleri konusundaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi alanında uzman Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından bilgi amaçlı paylaşılmıştır.

Poland sendromu doğumsal sebeplerle oluşmaktadır. 30.000/1 gibi düşük bir oranında görülmektedir. Erkek ve kadında aynı oranda ortaya çıkar. Göğüs duvarını ve meme dokusunu etkilemektedir. Sağ tarafta daha sık görülür.

Adele komponenti pektoralis majör kasının veya pektoralis minör kasının hipoplazisidir. Ayrıca serratus, eksternal oblik, latissimus dorsi, infraspinatus ve supraspinatus kaslarında da hipoplazi veya aplazi görülebilir. Meme dokusu ve meme başı komponenti ise meme dokusu tutulumu sıklıkla amastia ve meme başı yokluğu şeklinde olur. Cilt altı yağ tabakası ve kıl komponenti bazen ciltaltı yağ dokusunun zayıflığı ve aksiler kıllanmanın olmaması eşlik edebilir. Kaburga  komponenti 2 ve 5. kaburgaların olmaması  ve kıkırdak kısmının  ön tarafının tamamaen yokluğuna kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Beraberinde anterior akciğer herniasyonu görülebilir.

Kadınlarda göğüs dokusunun gelişmesini artırmak için cerrahi uygulanabilir. Bazı durumlarda ise göğüs duvarının paradoksal hareketini engellemek için cerrahi düşünülmelidir. Kadınlarda pektoralis majör adalesi yerine latissimus dorsi flebi kaydırılır. Pektoral kas yokluğu ile birlikte akciğer grafilerinde etkilenen hemitotaksda havalanma artışı ortaya çıkmaktadır.

Poland Sendromu ve Tedavi Yöntemleri hakkındaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi ve akciğer kanseri uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.

Önceki Pektus Ekskavatum Tedavisi başlıklı yazıdaki akciğer kanseri tedavi yöntemleri hakkındaki bilgilere göz atabilirsiniz.