Akciğer Zarı Yapıştırma İşlemi ve Görülebilecek Komplikasyonlar

Akciğer Zarı Yapıştırma İşlemi ve Görülebilecek Komplikasyonlar

Akciğer Zarı Yapıştırma İşlemi ve Görülebilecek Komplikasyonlar konusundaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi alanında uzman Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından bilgi amaçlı paylaşılmıştır.

Tedavi yöntemleri içerisindeki en iyi sonuç veren akciğer zarı yapıştırma işlemi genel ya da lokal anestezi yöntemi ile gerçekleştirilen torakoskopik tedavidir. Kateter tüpüne lokal anestezik ajanla birlikte verilir. Bu yöntemin plöredezis etkisi düşüktür.

Az da görülse steril talk da sık sık komplikasyonlar görülmektedir. Ayrıca ARDS ve Pnömonitis yani solunum sorunları görülebilir. Ağrı kesicilerle düzeltilebilen ağrılar görülebilmektedir. Bazen geçici de olsa ateş görülebilmektedir. Nadiren antikoagulasyon ile düzeltilebilecek pulmoner emboli görülebilmektedir.

Mezotel tabakanın hasarı plöredesizin başarını olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden hasar ne kadar az olursa başarı o oranda artar. Plevral sıvıda mevcut olan düşük pH ve glukoz seviyeleri başarıyı olumsuz etkiler.

Plörodezis yanıtı tümör tiplerine göre değişiklik gösterir. Mezotelyomada plöredez oranı düşüktür. Meme kanseri olan hastalarda ise başarı oranı artar.

Akciğer Zarı Yapıştırma İşlemi ve Görülebilecek Komplikasyonlar hakkındaki bu yazı istanbul göğüs cerrahisi ve akciğer kanseri uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan tarafından yazılmıştır. Kaynak belirtmeden kopyalanamaz.

Önceki Akciğer Zarının Yapıştırılması İşlemi başlıklı yazıdaki akciğer kanseri tedavi yöntemleri hakkındaki bilgilere göz atabilirsiniz.